Investfond i globalt sats på grønt genbrug af kunstgræs
Herning-firma med unik teknologi får millionstøtte fra Nordic Alpha Partners til at opbygge netværk af nye fabrikker i 24 lande – i ekspresfart.
Af Erik Eisenberg, Børsen
Industriinvesteringsfonden Nordic Alpha Partners, stiftet i 2017 med en lille milliard i startkapital for at støtte innovative virksomheder, har fundet sin anden større satsning. Valget er faldet på Herning-firmaet Re-Match. Det er endnu ukendt, men har ifølge Nordic Alpha Partners mulighed for at rykke fra lokal til global og blive markant større på få år. Ambitionen er, at den enlige nuværende fabrik skal blive til hele 24 af slagsen i EU og USA.
Re-Match har udviklet en teknologi, der gør det muligt at genanvende kunstgræs. Og det er der et stort forretningsmæssigt potentiale i. Kunstigt græs er nemlig på hastig fremmarch – til sportsanlæg og til andre formål i områder, hvor rigtigt græs har ringe betingelser.
Allerede i dag findes der, hvad der svarer til 180.000 installerede fodboldbaner af kunstgræs på verdensplan. Markedet vokser 11 pct. om året. Men kunstgræs – hvor en af hovedingredienserne er plastik – udgør også et gigantisk miljøproblem. Plastindholdet i en enkelt kunstig fodboldbane svarer til 23 mio. plastikposer. Kunstgræsbaner har en levetid på omkring ti år, og bortskaffelsen af nedslidte baner er dyr og bøvlet. Den mest almindelige metode har været at brænde dem.
Renses og genbruges
Men det kan det danske firma lave om på. Virksomheden, der kun har været i drift siden 2016, har udviklet en metode, hvor det nedslidte kunstgræs nedbrydes, renses og adskilles i de oprindelige råvarer som sand, gummi og plastfiber. Herefter kan råvarerne genanvendes.
Teknologien er patenteret og EU-verificeret, og Re-Match kan sende 40.000 tons kunstgræs årligt til genanvendelse. Det er her, Nordic Alpha Partners kommer ind i billedet. Fonden vil hjælpe virksomheden ud på en hastig vækstrejse. Og selvom grønt er godt og hot, så tæller det mere i fondens vurdering, at virksomheden har et produkt, der nemt kan gøres tilgængeligt for et større marked.
“Selvom Re-Match er et eksempel på ægte, cirkulær økonomi, så er det faktisk ikke hovedargumentet for os. Det er, at virksomhedens produkt udgør en billigere løsning for kunderne end de eksisterende muligheder,” siger Laurits Bach-Sørensen, partner i fonden med ansvar for værdiskabelse.
Skabelon i Holland
I første omgang investeres der i en ny fabrik i Holland, baseret på teknologien fra Danmark. Den bliver en skabelon for, hvordan genanvendelsesteknikken vil kunne rulles hurtigt ud i fuld skala til USA, England og Tyskland.
Re-Match og Nordic Alpha Partners har beregnet, at der vil være forretningsmæssig mulighed for at etablere fabrikker på hele 24 forskellige steder i EU og Nordamerika.
Den investering, der bliver stillet til rådighed for at løbe et globalt kunstgræseventyr i gang, er på 50 mio. kr. Det er ikke i sig selv et beløb, der vil imponere i den pengestærke venture- eller kapitalfonds-branche, hvor man ofte køber virksomheder for langt større beløb. Men proportionerne skal lige med: Re-Match er nemlig i dag på ingen måde en stor virksomhed. Den har 30 ansatte og en omsætning på godt 21 mio. kr. Ejerkredsen er den daglige ledelse og en kreds af overvejende midtjyske privatinvestorer.
Men visionen for Nordic Alpha Partners er, at det ender med en virksomhed, der har 700 ansatte og en årsomsætning på 1,4 mia. kr. – mål, som både fonden og virksomheden mener, kan nås på mindre end ti år fra nu.
“Der er plads til endnu flere. Behovet er enormt, og der er ikke andre end os, der laver det her,” siger firmastifter Dennis Andersen.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!