Dansk fond sikrer sig andel i trådløs tysk elteknologi

Lynopladning af robotter og køretøjer uden brug af ledning skal gøres til vækstsucces via penge fra Nordic Alpha Partners

Af Erik Eisenberg, Børsen

Den danske investeringsfond Nordic Alpha Partners, der har speciale i at lave vækstorienterede investeringer i industrivirksomheder med unik teknologi og stort internationalt salgspotentiale, har haft travlt i 2019.

Fonden har over få måneder lavet adskillige investeringer i så forskellige områder som kunstgræsbaner, dykkerkameraer og brintteknologi.

Nu laver Nordic Alpha Partners sin første udenlandske satsning. Fonden skyder 6,2 mio. euro eller godt 46 mio. kr. ind i det tyske selskab Wiferion, der har opfundet en teknologi, der gør det muligt at lave trådløs opladning af industrielle robotter eller køretøjer, der kører på strøm.

Langt de fleste eldrevnen køretøjer eller robotter bruger stærkstrømsbatterier, der oplades med kabler. Det tager tid, og imens er køretøjet uvirksomt. Det vender Wiferions nye teknologi op og ned på. Teknikken gør det muligt at nedfælde ladeapparater rundt omkring i et fabriks- eller lagergulv, så elkøretøjerne kan oplades trådløst med stærke strømstyrker på op til 12.000 watt, imens de arbejder. Det lyder lidt som science fiction.

Og det er da også fire unge eliteingeniører fra det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer – en slags tysk pendant til amerikanske MIT – der står bag virksomheden og dens patenter. Teknologien kan minde om den fra komfurer kendte induktionsteknologi, men tyskerne har som de første knækket koden
til, hvordan man kan flytte strøm med stor kraft, uden at der sker overophedning eller eksplosioner.

Store kendte kunder

Og selv om Wiferion er et ganske nyt firma, stiftet i 2016, har det allerede fået nogle store kendte kunder, heriblandt den tyske robotgigant Kuka, der omsætter for 25 mia. kr. Også store bilfabrikanter som Opel og Seat med masser af robotproduktion er kunder.

“Vi mener, at denne teknologi er banebrydende og kan blive en international standard. Hvis din elbil, robot, bus eller gaffeltruck kan oplade trådløst, sikkert og uden energitab, samtidig med at den kører på vejen eller fabriksgulvet – hvorfor skal man så overhovedet overveje fossile brændstoffer eller batterier, der kræver kabelopladning,” spørger Laurits Bach Sørensen, partner i Nordic Alpha Partners.

For næsen af tyskere

Industriinvesteringsfonden betragter selv den tyske satsning som et scoop. Ikke blot får firmaet nu taget hul på investeringer i Tyskland, som sammen med danske og svenske satsninger har været strategien – man har også sikret sig de trådløse tyskere for næsen af en række tyske investeringsfonde, der faktisk var klar til at betale mere for aktierne, “Men det vigtigste for os var ikke værdiansættelsen, men at få en investor, der kan hjælpe os med at forløse det fulde potentiale for vores virksomhed og teknologi,” siger adm. direktør og medstifter Florian Reiners, Wiferion.

Nordic Alpha Partners har det som en del af sin investeringsfilosofi at engagere sig dybt i sine selskaber, herunder at stille ledelseskapacitet til rådighed for opkøbene. Og det virker, siger investeringspartner Rasmus Lund: “Vi ser, at vi nu får mange indgående henvendelser fra udenlandske virksomheder, der gerne vil samarbejde med os netop på grund af den model, vi anvender for værdiskabelse,” siger Rasmus Lund, der har ansvar for den tyske satsning.

Læs hele artiklen i Børsen her

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *